Održana LIFE konferencija “Rezultati i dobrobiti LIFE projekata”

Objavljeno: 12.02.2019. 14:36 Ažurirano: 12.02.2019. 14:40

Priopćenje za javnost

Na konferenciji su predstavljeni uspješni hrvatski i inozemni projekti sufinancirani u okviru Programa LIFE- financijskog instrumenta Europske unije koji se od 1992. godine provodi u Europskoj uniji,

LIFE konferencija “Rezultati i dobrobiti LIFE projekata”, u organizaciji Ministarstva zaštite okoliša i energetike, održana je u utorak 12. veljače 2019. godine.

Na drugoj po redu konferenciji predstavljeni su uspješni hrvatski i inozemni projekti sufinancirani u okviru Programa LIFE- financijskog instrumenta Europske unije koji se od 1992. godine provodi u Europskoj uniji, a u okviru kojega se sufinanciraju projekti koji doprinose provedbi i poboljšanju europskih i nacionalnih politika u području zaštite okoliša, prirode i klime te koji ostvaruju konkretne rezultate.

U Republici Hrvatskoj se od 2013. godine provodi 20 projekata na kojima hrvatske organizacije sudjeluju kao koordinatori i partneri, a njihova ukupna vrijednost iznosi više od 14 milijuna eura, od čega je 9 milijuna eura EU sredstava.

“Program LIFE jedan od ključnih programa za projekte iz područja zaštite okoliša, prirode i klime i smatram da u Hrvatskoj postoji još puno potencijala za širenje LIFE projekata”- istaknuo je dr. sc. Mario Šiljeg, državni tajnik.

U okviru konferencije održana je panel diskusija na temu integracije LIFE projekata u javne politike i zakonodavstvo, a na njoj su sudjelovali predstavnici projekata LIFE Euroturtles, LIFE Artina, LIFE SU.SA.FRUIT, LIFE LINX, LIFE DINALP BEAR i DRAVA LIFE. Sudionici su se složili kako Program LIFE potiče organizacije na suradnju s lokalnim i državnim institucijama, ali i na suradnju s organizacijama iz drugih država članica kako bi se projektni rezultati primjenjivali na što širem području.

Na konferenciji je sudjelovalo preko 160 sudionika iz javnih i privatnih institucija te nevladinih organizacija koji su imali priliku posjetiti i sajam LIFE projekata koji se provode u Hrvatskoj.

Projekte mogu prijaviti sve pravne osobe registrirane na području Europske unije, a otvaranje ovogodišnjeg natječaja najavljeno je za travanj 2019. godine.

Print