Ministar Ćorić sudjelovalo na obilježavanju 70. godišnjice osnivanja NP Plitvička jezera

Objavljeno: 05.04.2019. 11:07 Ažurirano: 05.04.2019. 11:16

  • Izvor: Ured Predsjednice RH
  • Izvor: Ured Predsjednice RH
  • Izvor: Ured Predsjednice RH

Priopćenje za javnost

Povodom obilježavanja 70 godina osnivanja Nacionalnog parka Plitvička jezera i 40 godina upisa na popis svjetske prirodne baštine UNESCO-a u četvrtak, 4. travnja, na Plitvičkim jezerima je održana svečana večera na kojoj su sudjelovali predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović, ministar zaštite okoliša i energetike i izaslanik predsjednika Vlade RH dr. sc. Tomislav Ćorić te državni tajnik u Ministarstvu uprave i izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Darko Nekić.

Ministar Ćorić naglasio je tom prigodom kako „živimo u najljepšoj zemlji na svijetu koja ima 19 bisera, svojih 8 nacionalnih parkova i 11 parkova prirode“.

„To bogatstvo rijetko koja zemlja na svijetu ima. Danas jedan od tih bisera slavi svoj 70 rođendan. Plitvička jezera kao simbol hrvatske ljepote, kao simbol najočuvanijeg i najljepšeg okoliša na svijetu, kao simbol i hrvatske ratne kalvarije, ali i pobjede, večeras ponovno slave“ – rekao je ministar Ćorić.

Predsjednica Grabar Kitarović djelatnicima parka je čestitala obljetnice te poručila kako je "naša obveza očuvati to jedinstveno prirodno blago koje smo naslijedili." Kako je istaknula Grabar- Kitarović, Plitvice se u još većoj mjeri nego dosad mogu iskoristiti kao sadržaj brendiranja Hrvatske u svijetu "kao zemlje jedinstvenih prirodnih ljepota i kulturnih sadržaja i kao države koja je sigurna, gostoljubiva i otvorena, koja zna čuvati i promicati temeljne vrijednosti svojega identiteta."

Predsjednica je posebno naglasila da odgovorno upravljanje nacionalnim blagom mora biti imperativ u kompleksnom održavanju ravnoteže između razvoja turističkih potencijala koji moraju uvažavati ekološke standarde i savjete stručnjaka za zaštitu okoliša.

Print