Ministar Ćorić na sastanku s mađarskim ministrom vanjskih poslova i trgovine Péterom Szijjártóm

Objavljeno: 02.10.2018. 16:20 Ažurirano: 11.10.2018. 12:48

Priopćenje za javnost

„S obje strane postoji želja za daljnjim promicanjem i produbljivanjem suradnje na području energetske sigurnosti i diverzifikacije dobavnih energetskih pravaca“ rekao je ministar Ćorić.

Ministar zaštite okoliša i energetike dr. sc. Tomislav Ćorić boravio je danas u Budimpešti gdje se sastao s mađarskim ministrom vanjskih poslova i trgovine Péterom Szijjártóm. Na radnom sastanku razgovaralo se o mogućim zajedničkim energetskim projektima.

„S obje strane postoji želja za daljnjim promicanjem i produbljivanjem suradnje na području energetske sigurnosti i diverzifikacije dobavnih energetskih pravaca“ rekao je ministar Ćorić te dodao da je „uzajamna suradnja od iznimne važnosti za sigurnost opskrbe energijom Republike Hrvatske i  Mađarske.

Obzirom da su dobavni energetski pravci od ključne važnosti za sigurnost opskrbe, na današnjem sastanku jedna od tema bila je i status izgradnje kompresorske stanice koja će omogućiti dvosmjerni protok plina na interkonekciji Hrvatske i Mađarske, a čiji se završetak izgradnje očekuje tijekom slijedeće godine. „Diverzifikacijom dobave i transportnih puteva povećavamo sigurnost opskrbe što u konačnici rezultira fleksibilnijem tržištu energenata“ naglasio je Ćorić.

Između ostaloga razgovaralo se i o Terminalu za ukapljeni prirodni plin (LNG) na Krku koji je strateški investicijski projekt od važnosti za Republiku Hrvatsku. Projekt se nalazi na listi projekata od zajedničkog interesa Europske unije za što je Europska unija osigurala 101,4 milijuna eura.

Za Mađarsku je opskrba plinom strateško pitanje i naš je interes imati više dobavnih pravaca. Trenutno su dva alternativna izbora od kojih je jedan iz Crnog mora, a drugi je LNG terminal na otoku Krku“ rekao je ministar Szijjártónaglasivši kako će to zasigurno poboljšati bilateralne odnose koji su protkani energetskim pitanjima.

„Veseli činjenica da je mađarska strana zainteresirana za zakup dijela kapaciteta terminala te vjerujem da ćemo kroz razgovore slijedećih nekoliko mjeseci iznaći rješenje, a u cilju što boljeg razumijevanja energetskih pozicija obiju strana“ zaključio je ministar Ćorić.

Print