Edukativnim programom Ministarstvo obilježilo Međunarodni dan zaštite ozonskog sloja

Objavljeno: 16.09.2017. 16:34 Ažurirano: 18.09.2017. 10:42

Priopćenje za javnost

Povodom Međunarodnog dana zaštite ozonskog sloja u organizaciji Ministarstva zaštite okoliša i energetike danas je u Zagrebu održan edukativno-zabavni program s ciljem podizanja svijesti u javnosti o važnosti očuvanja ozonskog sloja.

U okviru programa izvedene su edukativne predstave za djecu koja su se mogla i fotografirati s maskotama Ozonkom i Ozončicom, sudjelovati u igrama, kvizovima i drugim aktivnostima.

Međunarodni dan zaštite ozonskog sloja obilježava se globalno svake godine 16. rujna, kada je 1987. godine usvojen Montrealski protokol o tvarima koje oštećuju ozonski sloj. Ove godine ujedno se obilježava i 30. godišnjica Montrealskog protokola koji danas broji 197. zemalja članica i koji je najuspješniji međunarodni sporazum kojim je omogućeno spašavanje ozonskog sloja od negativnih posljedica ljudskog djelovanja. Prema procjenama UN-a, u 30 godina provođenja Protokola smanjena je potrošnja 98% tvari koje oštećuju ozonski sloj. Bez provedbe Montrealskog protokola oštećenje ozonskog sloja bilo bi deset puta veće nego što je danas, a što bi izazvalo dalekosežne posljedice na zdravlje ljudi i na okoliš. Njegovom provedbom je ujedno postignuto smanjenje učinka globalnog zatopljenja i promjene klime.

Ovogodišnja tema Međunarodnog dana zaštite ozonskog sloja je 'Briga za sav život pod suncem' te govori kako je dosada postignut velik uspjeh u zaštiti ozonskog sloja isključivanjem iz uporabe tvari koje ga oštećuju kako bi se i time izbjeglo štetno djelovanje UV zraka na naše zdravlje i okoliš. Međutim, kako se radi o postojanim tvarima, smanjenje njihovih koncentracija u stratosferi sporo pada te stručnjaci predviđaju potpunu uspostavu prirodne ravnoteže stvaranja i razgradnje ozonskog sloja oko 2050. godine.

Republika Hrvatska, zajedno sa ostalim članicama Montrealskog protokola, aktivno sudjeluje u osvješćivanju javnosti o značaju ozonskog sloja i važnosti ukidanja potrošnje tvari koje oštećuju ozonski sloj. U Hrvatskoj su temeljem Nacionalnog programa za ukidanje potrošnje tvari koje oštećuju ozonski sloj provedeni brojni projekti financirani sredstvima Multilateralnog fonda za provedbu Montrealskog protokola. Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost sufinancirao je neke od njih. Zamijenjeni su rashladni uređaji koji su koristili tvari koje oštećuju ozonski sloj u mnogim ustanovama i institucijama (muzejima, kazalištima, bolnicama). Ozonu štetne tvari zamijenjene su prirodnim radnim tvarima koje pored toga što ne oštećuju ozonski sloj povoljno utječu i na klimu.

Edukativni materijali na linku: http://ozonko.mzoip.hr/

Print