Prijelazni instrument Europske unije za Hrvatsku 'Jačanje sustava inspekcijskih nadzora industrijskih postrojenja koja značajno utječu na okoliš'

Objavljeno: 15.02.2017. 11:28 Ažurirano: 15.02.2017. 11:38

Priopćenje za javnost

U petak, 17. veljače 2017. godine s početkom u 12.00 sati u Hrvatskom državnom arhivu, Trg Marka Marulića 21, Zagreb održat će se svečanost otvorenja projekta tehničke pomoći 'Jačanje sustava inspekcijskih nadzora industrijskih postrojenja koja značajno utječu na okoliš'.

Nazočnima će se obratiti ministar zaštite okoliša i energetike Slaven Dobrović, državni tajnik u Ministartsvu zaštite okoliša i energetike i voditelj programa Mario Šiljeg, izvršni direktor Austrijske agencije za okoliš Georg Rebernig te NJ.E. gospodin Andreas Wiedenhoff, veleposlanik Republike Austrije. Nakon pozdravnih govora, svečanost će se nastaviti radnim dijelom na kojem će biti predstavljen sadržaj i očekivane koristi od projekta.

Cilj projektaje doprinijeti unaprjeđenju cjelokupnog stanja okoliša u Republici Hrvatskoj i smanjenju onečišćenja kroz unaprjeđenje inspekcijskih nadzora u skladu s najboljim EU praksama.

Glavni korisnik projekta je Ministarstvo zaštite okoliša i energetike – Uprava za inspekcijske poslove. Kao dionici biti će uključene sve inspekcije koje sudjeluju u zajedničkim inspekcijskim nadzorima te predstavnici industrije, akademske zajednice kao i nevladine udruge.

Projekt je odgovor Republike Hrvatske na obvezu učinkovite provedbe članka 23. Direktive o industrijskim emisijama – IED (2010/75/EU) kojim se države članice obvezuju na uspostavu inspekcijskog sustava za ispitivanje punog opsega učinaka na okoliš od strane postrojenja koja značajno utječu na okoliš.

Vrijednost projekta je 398.580,00 EUR. Projekt financira Europska unija u okviru Prijelaznog instrumenta i sufinancira Republika Hrvatska. Provedba projekta traje 12 mjeseci, s početkom 9. siječnja 2017. godine.

Projekt provodi Austrijska agencija za okoliš.

U okviru projekta planirano je ostvarenje sljedećih rezultata:

  • Provedba analize i izrada Izvješća o trenutnom stanju u Republici Hrvatskoj vezano za usklađenost s odredbama Direktive o industrijskim emisijama te izrada preporuka za unaprjeđenje provedbe i kontrolu provedbe propisa u području industrijskih emisija
  • Izrada i distribucija Smjernica za provedbu inspekcijskih nadzora usklađenosti rada operatera s dozvolama izdanim sukladno odredbama propisa iz područja zaštite okoliš
  • Unaprijeđenje kapaciteta ciljnih skupina koji se odnose na inspekcijska tijela u području nadzora industrijskih postrojenja koja imaju značajan utjecaj na okoliš kroz ciljane edukacije i studijsku posjetu
  • Unaprijeđenje komunikacije i suradnje MZOE-a s predstavnicima industrijskog sektora, akademske zajednice i civilnog društva kroz održane dvije panel rasprave.

 

 

Print