Obilježen Dan Hrvatskih voda

Objavljeno: 08.09.2017. 09:29 Ažurirano: 13.09.2017. 14:49

Priopćenje za javnost

Svečanom proslavom Hrvatske vode obilježile su 141. godinu organiziranog upravljanja vodama u Republici Hrvatskoj i Dan Hrvatskih voda. Tradicijom dugom gotovo stoljeće i pol rijetko koja se institucija u Hrvatskoj može pohvaliti, a vodno gospodarstvo danas ima iznimnu ulogu u društvenom i gospodarskom razvoju Hrvatske jer voda je neprocjenjiv prirodni resurs.

O tome Hrvatske vode i resorno Ministarstvo zaštite okoliša i energetike te jedinice lokalne i regionalne samouprave kao i ostale zainteresirane strane zajedno brinu, prije svega kako bi zadovoljili vlastite visoke standarde, a potom i europske direktive koje su dio nacionalnog zakonodavstva.

Ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić ovom je prigodom istaknuo važnost Hrvatskih voda u kontekstu kreiranja kvalitete vodnih usluga te se osvrnuo na Zakon o financiranju vodnog gospodarstva i Zakon o vodama koji prolaze javnu raspravu, a zbog čijih se izmjena postavlja pitanje poskupljenja vode: 'Do poskupljenja vode neće doći. Postoje definitivno područja s kojima ne možemo biti zadovoljni. U ovom trenutku u Republici Hrvatskoj je 49% vode koja se zahvaća i ne dođe do krajnjeg potrošača. To je područje u kojem moramo napraviti silan iskorak. U 2018. godini Ministarstvo zaštite okoliša i energetike će u suradnji s Hrvatskim vodama izdvojiti sredstva da se otvori posebna financijska omotnica za pripremanje projektne dokumentacije za rekonstrukcije i sanacije vodoopskrbne mreže. To je naš cilj, ali i naša obaveza prema budućim generacijama – smanjenje gubitaka u vodoopskrbnom sustavu,' naglasio je ministar Ćorić.

Brojni projekti pokrenuti su i u suradnji s Ministarstvom poljoprivrede na što se osvrnuo ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić: 'Ono što je bitno i za Hrvatske vode, ali i za hrvatske poljoprivrednike su sustavi navodnjavanja bez kojih, pogotovo zahvaljujući klimatskim promjenama koje nas pogađaju iz dana u dan, ne možemo govoriti o konkurentnoj hrvatskoj poljoprivredi. Iako smo još uvijek loši u odnosu na europsku razinu, da nema Hrvatskih voda, da nema znanja koja oni imaju i koja pružaju kao pomoć jedinicama lokalne i regionalne samouprave danas bi imali puno manje sustava za navodnjavanje,' istaknuo je ministar Tolušić.

Hrvatske vode su započele pripremu i brojnih drugih projekata koji će omogućiti unapređenje sustava. Projekt zaštite od poplava grada Karlovca tako je prijavljen za strateški investicijski projekt kao i Projekt vodoopskrbe i odvodnje aglomeracije Plitvička jezera koji je kao dugogodišnji problem ovog ljeta došao do izražaja.

Dostizanje visokog europskog standarda omogućuju i EU fondovi jer nose čitav niz učinaka kako za lokalnu zajednicu tako i za čitav sustav od čega se posebno ističu EU projekti poboljšanja sustava vodoopskrbe i odvodnje.

'Realizacija tih projekata doprinijet će zaštiti okoliša i povećanju kvalitete života građana. U tom smjeru, a nakon što su u cijelosti iskorištena raspoloživa EU sredstva iz prethodnog financijskog razdoblja u iznosu od gotovo 1,5 milijardi kuna, krenulo se i s korištenjem novih gotovo 8 milijardi kuna EU sredstava koje su za projekte iz resora voda Hrvatskoj dostupne u financijskom razdoblju 2014.-2020. Važno za napomenuti je da bi povukli sva alocirana mi moramo imati više od 11 milijardi kuna spremnih projekata. Procjenjujemo da ćemo do kraja godine odobriti gotovo 100 posto osiguranih EU sredstava,' rekao je generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković.

Print