U Drnišu u pogon pušten uređaj za pročišćavanje otpadnih voda

Objavljeno: 05.06.2018. 14:20 Ažurirano: 05.06.2018. 14:24

"Realizacija ovoga projekta uvelike pridonosi zaštiti jednog od najsjajnijih bisera u nizu hrvatskih prirodnih ljepota, rijeke Krke, kao i rijeke Čikole"

Uređaj za pročišćavanje otpadnih voda Drniš, izgrađen u sklopu projekta „Unaprjeđenje vodoopskrbnog i kanalizacijskog sustava sa uređajem za pročišćavanje otpadnih voda za grad Drniš“ svečano je danas, rezanjem vrpce, pušten u rad. Time je ujedno obilježen završetak ovoga IPA projekta čija je ukupna vrijednost 6.450.000,00 eura.

71 % prihvatljive vrijednosti ovoga projekta, odnosno 4.580.161 eura, sufinancirano je bespovratnim EU sredstvima iz Operativnog programa“ Zaštita okoliša“ dok je preostali dio, 1.869.855 eura, osiguran u državnom proračunu. 

„Nema boljeg načina za obilježavanje Svjetskog dana zaštite okoliša nego puštanjem u pogon pročistača otpadnih voda za Grad Drniš čime ćemo bitno smanjiti pritisak na okoliš na ovom području. Ovaj projekt je izuzetno važan ne samo za Grad Drniš nego i za cijelu Šibensko-kninsku županiju pa i za Dalmaciju. Stoga zahvaljujem svima koji su svojim radom doprinijeli realizaciji opsežnog i zahtjevnog projekta“ kazao je župan Goran Pauk.

Od 2010. godine kada je potpisan ugovor o dodjeli bespovratnih EU sredstava na području Drniša rekonstruirano je i izgrađeno 9 km kanalizacijske mreže te je omogućen priključak na sustav odvodnje za 3000 ljudi. Također izgrađen je uređaj za pročišćavanje otpadnih voda čime je osigurano ispuštanje pročišćene otpadne vode u rijeku Čikolu.

„Realizacija ovoga projekta doprinijet će očuvanju i poboljšanju kakvoću podzemnih voda te zaštititi izvorišta pitke vode, a čime ćemo dodatno doprinijeti očuvanju našeg bisera, Nacionalnog parka Krka“ naglasio je ministar zaštite okoliša i energetike dr. sc. Tomislav Ćorić.

U sklopu projekta „Unaprjeđenje vodoopskrbnog i kanalizacijskog sustava sa uređajem za pročišćavanje otpadnih voda za grad Drniš“ sanirano je gotovo 5 km vodoopskrbnog cjevovoda čime je osigurana sigurnija vodoopskrba za 3144 stanovnika drniškoga kraja, te su značajno smanjeni vodni gubitci.